Skip to content
043 - 3476946

Nekklachten zijn na schouder- en rugklachten, de meest voorkomende klachten van het bewegingsapparaat. Nekklachten komen voor bij mensen die last hebben door een verhoogde spierspanning of verzuring die ontstaat door langdurig, verkrampt of gespannen een houding aan te nemen. Ook infecties, ziekten of een ongeval met name door een plotselinge beweging van de nek kunnen de oorzaak van nekpijn zijn. Een verrekte nek en een stijve nek komen heel vaak voor.

Nekklachten-FysioCS

Oorzaak

Nekklachten kunnen plotseling of geleidelijk ontstaan. Veel voorkomende oorzaken:

Geleidelijke oorzaken:

 • Verkeerde houding
 • Spanning en stress
 • De natuurlijke veroudering van het kraakbeen in de nek ( ook wel artrose, slijtage of degeneratie genoemd).

Plotselinge oorzaken:

 • De nekspieren kunnen plotseling verkrampen door een verkeerde beweging, verdraaiing of door een verkeerde slaaphouding
 • Deze oorzaken kunnen ervoor zorgen dat de gewrichten niet meer goed bewegen en spieren verkrampen, waardoor de pijn ontstaat.
 • Een (verkeers-)ongeval (bijv. whiplash). Whiplash is de verzamelnaam voor klachten die kunnen ontstaan nadat het hoofd een plotselinge heftige beweging heeft gemaakt. Dit kan een beweging naar voren, naar achteren en/of naar opzij zijn geweest. Een zogenaamde ‘klassieke whiplash’ ontstaat wanneer iemand van achteren wordt aangereden.
Whiplash

Symptomen van nekklachten

Nekpijn voelt vaak als een zeurende pijn. U voelt het vaak aan één of beide kanten van de nek. Soms zit uw nek vast en kunt u uw nek minder goed bewegen, denk hierbij aan omkijken in de auto. Spieren voelen dan strak aan en soms zelfs zo erg dat u iets voelt kraken als u beweegt.

Andere klachten die u vanuit de nek kunt ervaren:

 • duizeligheid
 • hoofdpijn
 • uitstralende pijn naar de armen
 • tintelingen in de hand of vingers
 • oorsuizen of concentratiestoornissen

Oefeningen om nekklachten te voorkomen

Om de spieren te versterken en soepel te houden, is het essentieel om oefeningen te doen. Bijvoorbeeld net voor het slapen gaan of nadat u s’ochtends bent opgestaan. Zit u vaak langdurig door reizen of werken? Dan raden wij het aan om hierna direct nekoefeningen te doen. Bovendien verlichten deze oefeningen de pijn als u last heeft van uw nek.

Nekoefening: Hoofd draaien

Draai uw hoofd voorzichtig zo ver mogelijk naar de rechterkant. Beweeg vervolgens uw hoofd zodanig omhoog en omlaag zonder dat uw nek pijn doet. Herhaal deze oefening 10 keer. Herhaal deze oefening met uw hoofd naar de linkerzijde gericht.

Behandelingen door fysiotherapeut

Onze fysiotherapeut zal eerst vragen stellen over uw klacht en u daarna onderzoeken. Afhankelijk van uw klacht kunnen wij diverse technieken inzetten om de beweeglijkheid van uw nek te verbeteren. Mocht het nodig zijn. Dan krijgt u oefeningen en adviezen mee naar huis om de houding te verbeteren of de spieren te versterken.

Fysiotherapie kan u ook helpen bij whiplash. Fysiotherapie houdt zich vooral bezig met bewegingstherapie. Op deze manier kunt u de spieren van uw schouders, rug en nek sterker maken zodat u weer wat meer kunt. Dit komt doordat u na een whiplash-ongeval vaak de spieren juist niet gebruikt omdat het pijnlijk is. Hierdoor verslappen de spieren en krijgt u sneller klachten als u de spieren weer een keer moet gebruiken. Door de spieren aan te sterken onder goede begeleiding van de fysiotherapeut kan u dus meer doen zonder dat u klachten krijgt.

Het doel is de patiënt met gevolgen van whiplash te laten terugkeren naar een volledig (of gewenst) niveau van activiteiten en het voorkómen van chronische klachten. In de eerste drie weken na een whiplash observeert en ondersteunt de fysiotherapeut het natuurlijke beloop van de gevolgen van whiplash. Vanaf drie tot zes weken speelt de fysiotherapeut indien nodig in op de wijze waarop de patiënt omgaat met de klacht. De fysiotherapeut maakt daarbij gebruik van gedragsgeoriënteerde principes, waarin het bewegend functioneren centraal staat. Het teveel aandacht geven aan pijnklachten en het weinig stimuleren van activiteiten kunnen het herstel ongunstig beïnvloeden.

Blijf niet lopen met nekklachten. Onze specialisten behandelen uw klachten op een veilige en effectieve manier.