• Opening Hours

  OPENINGSTIJDENX

  MAANDAG07:00 - 20:00 uur

  DINSDAG07:00 - 20:00 uur

  WOENSDAG07:00 - 18:00 uur

  DONDERDAG07:00 - 20:00 uur

  VRIJDAG08:00 - 18:00 uur

  ZATERDAGGESLOTEN

  ZONDAGGESLOTEN

 • 043-3476946
 • Contact

  Let's Keep In Touch!X

  ADDRESSHerculeshof 9
  6215 BB Maastricht

  LEAVE A COMMENT

  Sending your message. Please wait...

  Thanks for sending your message! We'll get back to you shortly.

  There was a problem sending your message. Please try again.

  Please complete all the fields in the form before sending.

Oedeem Therapie

Wat is manuele lymfedrainage vodder?

Lymfedrainage is eigelijk een normal process in een gezond lichaam. Het menselijke lichaam bestaat uit meer als de helft uit water . Dit water heeft heel veel functies in het lichaam, zoals transport van zenuw prikkels, hormonen, het uitwisselen van bouwstoffen en de afvoer van onder andere schadelijke stoffen. Voor het lichaam is het heel belangrijk dat dit waterhuishoudingssysteem in evenwicht is waarbij het lymfestelsel een centrale rol speelt.

Het lymfestelsel bestaat uit lymfevaten en lymfeknopen en is overal in het lichaam verdeeld. De functie van dit systeem kan onder andere verstoord raken door een operatie (aan gewrichten of na tumorverwijdering) of ongeval, door aangeboren afwijkingen in het lymfesysteem en door ziektes. In dit geval kunnen problemen ontstaan zoals zichtbare zwelling (oedeem) maar u kunt ook problemen in het lymfesysteem hebben die niet direct zichtbaar zijn maar wel klachten geven.

Als het lichaam niet in staat is om de de lymfedrainage zelfs uit te voeren kan door de manuele ( met de handen) lymfedrainage Vodder geholpen worden het systeem weer op gang te brengen of in zijn werking te ondersteunen. Deze behandelwijze is op het hele lichaam toepasbaar met het doel de vochtdoorstroming te stimuleren, evtl stagnaties op te heffen, het immuunsysteem te verhogen en stress te verlagen.

verschillende vormen oedeem

 1. primair lymfoedeem is een aangeboren aandoening die weinig voorkomt. Doordat er minder lymfebanen aanwezig zijn ontstaat bij het ouder worden zwellingen. In ernstige gevallen vanaf de kindertijd, in minder ernstige gevallen vanaf een leeftijd van 18 tot 25 jaar.
 2. Secundair lymfoedeem komt vaker voor en kan ontstaan door:
 1. Vertraagde afvoer via de lymfe. Een voorbeeld hiervan is een lymfoedeem van de arm, dat kan ontstaan na het weghalen van lymfeklieren in de oksels bij een borstkanker. Een andere oorzaak is de beschadiging van lymfebanen door een operatie aan bv gewrichten. Door het snijden door de huid komen eiwitten vrij die water aantrekken. In dit geval bestaat er ook weer een dysbalance  tussen productie en afvoer.
 2. Veneus oedeem: de oorzaak is een microcirculatistooring van de vaten in gevolg van een veneuze afvoerstooring in de onderste extremiteit. Kenmerkend hierbij is dat het oedeem in de loop van de dag toeneemt zeker bij mensen die veel moeten staan of zitten. Gevolg hiervan is meestal duidelijke huidveranderingen.
 3. Als veneus oedeem lang blijft bestaan (maanden), kan het overgaan in lymfoedeem.

Afhankelijk van de oorzaak en de vorm van het oedeem kunnen verschillende maatregelen genomen worden om het oedeem te verminderen zoals manuele lymfedrainage Vodder, aanleggen van zwachtels, lymfetape (een soort pleister wat op de huid geplakkt wordt).

De behandeling begint altijd bij de lymfeklieren van de hals omdat hier de basis is. Daarna worden de lymfeklieren van de buik behandeld en vrij gemaakt en daaropvolgend gaat men pas specifieker het gebied behandelen wat klachten heeft.

© Fysio Daalhof
Realisatie door: De Jong Communicatie